Bästa nattning för ditt barn

Posted by on jun 7, 2021 in Barnets nödvändiga produkter

Bästa nattning för ditt barn

Alla som har barn känner igen kampen med nattning. Oftast samma kväll efter kväll. Tjat om tandborstning, byta till nattkläder och om att ligga still. Timmar kan gå förbi innan man äntligen får sitt barn att slappna av och somna. Om du känner igen dig så ska du fortsätta läsa för nedan listar vi flertalet produkter och tips och tricks för att underlätta nattning för dig.

Gör nattning till en rolig upplevelse

Börja i tidig ålder med att skapa positiva associationer till att gå och lägga sig på kvällen. Gör det till något att se fram emot. Gör tandborstningen till en rolig upplevelse med en rolig tandborste och kanske en liten tävling. Böcker är alltid ett bra tips i ung ålder, gärna med bilder men också sagor som du läser för ditt barn med en lugn och avslappnad röst.

Att sjunga en vaggvisa är alltid rogivande för ditt barn. Hitta på en egen som handlar om er familj eller varför inte välja en klassisk barnvisa såsom Byssan lull som barn har somnat till år efter år. Allting ska göras i en lugn ton men med en positiv känsla.

Skapa en rogivande miljö

Var noga med miljön där ditt barn sover. Temperaturen ska vara sval men inte kall. Även barn behöver rätt sorts säng för sin ålder och rätt material på kudde och täcke, gärna med mönster som ger en känsla av trygghet. Mjuka sängkläder som inte är för varma eller ger en instängd känsla. Belysningen är viktig. Många barn finner mörker skrämmande och du kan med fördel använda en nattlampa – det finns numera ett stort utbud, allt från små lampor i vägguttag till större bordslampor med roliga mönster. Det kan göra väldigt stor skillnad i barnrummet, men var noggrann med att ljuset inte lämnar skuggor som kan se otäcka ut.

En stund bara för er två

Ta inledningsvis tid på dig för nattningen. Är du stressad kommer ditt barn påverkas och känna samma stress. Ditt lugn kommer smitta av sig. Se det som en liten stund för bara er två där du kan ge ditt barn en kram och visa att du finns där. Det är ofta under nattning som många funderingar och tankar hos ditt barn kommer fram. Besvara alla i den mån du kan, frågorna avslöjar ofta hur ditt barn mår och om det har djupare tankar som det kanske inte vågat dela med sig av ännu. Visa att du lyssnar och ge hen bekräftelse för sina tankar.

När ditt barn är yngre är det lätt som förälder att slumra till bredvid, vilket också ger ditt barn trygghet. När barnet växer är det däremot viktigt att det lär sig somna självt så sjung din vaggvisa och lämna efter en liten stund. Berätta att du finns nära och lämna gärna dörren på glänt så ditt barn kan höra dig stöka omkring i närheten. Det är inte nödvändigt att vara knäpptyst då ditt barn behöver lära sig att somna även med ljud i bakgrunden.

Titta till ditt barn då och då och se till att hen sover fridfullt, vissa barn lider av nattskräck och det är bra att upptäcka och börja motverka tidigt.