Potta eller sittring?

Alla barn är olika och fungerar på olika sätt. När du börjar potträna ditt barn är således upp till dig själv, men kom ihåg att aldrig stressa ditt barn. Någon gång kommer alla barn ändå att bli blöjfria, men det finns saker som du kan ta till för att hjälpa barnet på vägen.

Det vanligaste sättet att sluta med blöja är genom att börja använda sig av en potta. Det finns många olika typer av pottor på marknaden, med olika design och även olika funktioner. För den som önskar finns det även sittringar som man fäster ovanpå den vanliga toalettstolen. Det gör det möjligt för ditt barn att använda sig av den vanliga toaletten på ett tryggt och säkert sätt.

Fördelar med potta

Att använda sig av en potta är relativt enkelt. Står den på golvet är den redan i barnets höjd och barnet kan själv springa dit när det behövs. De olika designerna med nallar, björnar eller lock gör även potträningen mycket roligare. Många pottor har idag uttagbara innerdelar. Det betyder att du som förälder enkelt kan rengöra pottan efter varje användning. Eftersom majoriteten av pottor också är väldigt lätta så behöver du inte alltid gå med ditt barn på toaletten. Barnet kan enkelt plocka fram den och ställa tillbaka.

Fördelar med sittring

En sittring är ett alternativ för de barn som inte vill använda sig av en potta. Ringen placeras på den vanliga toalettstolen och förhindrar barnet från att falla ner. Fördelen här är att du inte behöver rengöra någonting efteråt och barnet kan direkt lära sig att spola ner sitt kiss efter sig. Ringarna är lätta i vikt och kan dessutom hängas upp på krok om så önskas. Nackdelen är att du som förälder i många fall kommer behöva vara med och se till så att ringen sitter rätt och kanske även ställa fram en pall så barnet når upp.